Veerkracht

Veerkracht is een eigenschap die inherent is aan de HR-rol. We zijn experts in het oplossen van problemen en het navigeren in gevoelige situaties. Om die vaardigheid bij onze collega’s te cultiveren, hebben we een drieledige aanpak nodig: beoordelen, resetten en ondersteunen.

Tijdens de lockdown vanwege corona was het voor sommigen worstelen om te wennen aan gedeeltelijk of fulltime thuiswerken. Voor anderen was het juist genieten. In welk kamp je ook zit, als HRM, senior manager en teamleider moet je in staat zijn om je eigen welzijn en dat van al je collega’s te bewaken – en dat is een enorme taak.

Probleemoplossers

Je bent veel veerkrachtiger dan je denkt. HR-professionals worden vaak als vanzelfsprekend gezien als probleemoplossers. Ook al werk je in een omgeving onder hoge druk, er wordt van je verwacht dat je met een denkbeeldige toverstok kunt zwaaien om het onmogelijke mogelijk te maken – en dat was nog vóór Covid-19.

Wat is veerkracht?

 Volgens Robertson Cooper wordt veerkracht op het werk gedefinieerd als “het vermogen om hoge prestaties en een positief welzijn te behouden in het licht van ongunstige omstandigheden, en om te herstellen van of zich gemakkelijk aan te passen aan tegenslagen of veranderingen”. 

Veerkracht is het vermogen om met de uitdagingen van het leven om te gaan en daardoor sterker te worden. De stoïcijnse filosoof Epictetus (ca. 55 – 135 AD) merkte op dat het de betekenis is die we aan gebeurtenissen hechten die bepaalt hoe ze ons beïnvloeden, in plaats van de gebeurtenissen zelf. De kern van veerkracht is de wetenschap dat we een keuze hebben over onze manier van denken, en dat door te leren deze te veranderen, we kunnen veranderen hoe we reageren op de ups en downs van het leven.  Veerkracht bepaalt hoe snel we kunnen “terugveren” van de onvermijdelijke tegenslagen waarmee we allemaal worden geconfronteerd. 

Waarom is veerkracht belangrijk? 

Wanneer we veerkracht opbouwen, kunnen we sneller en gezonder herstellen van negatieve of stressvolle situaties.

Het is uiteraard belangrijk vanuit het organisatie-perspectief, omdat medewerkers die niet veerkrachtig zijn, minder productief zijn en eerder kunnen uitvallen. Het is voor organisaties en medewerkers belangrijk en gezond om het welzijn van mensen te beschermen en te behouden dan ze te verliezen aan ziekteverzuim. Dus wat kan er worden gedaan om dit aan te pakken? Hieronder staan ​​een aantal vragen en suggesties die jou en je organisatie in staat kunnen stellen om de veerkracht van je collega’s op het werk beter te ondersteunen.

Hoe voelt jouw team zich nu? Wie vraagt ​​het hen? Hoe vaak? Als ze je een antwoord geven, denk je dan dat ze een eerlijk antwoord geven? Als dat niet het geval is, overweeg dan verschillende benaderingen waardoor ze zich veilig zouden voelen om te antwoorden zonder bang te zijn om veroordeeld te worden of verwijten te maken.

Psychologische veiligheid op het werk is van cruciaal belang. Gebruik een geschikt mechanisme om stress op de werkplek te meten, hoe meer gegevens je hebt, hoe gemakkelijker het is om passende kortetermijnoplossingen te bieden die helpen om stress te verminderen en de veerkracht op het werk te vergroten. Wat zegt het over ziekteverzuimtrends of productiviteitsniveaus? Hoe kun je dit gebruiken om te voorspellen wat er kan gebeuren? Met welke nieuwe problemen worden medewerkers geconfronteerd die ervoor kunnen zorgen dat ze meer druk of stress ervaren? Heb je onlangs het personeel gevraagd om je te vertellen wat ze nodig hebben? 

Reset

Dit is een goed moment om oude gewoonten te resetten. Een cultuurverandering in een organisatie kan jaren duren. De onvoorziene veranderingen als gevolg van de pandemie is echter radicaal. Het afgelopen jaar hebben we onze manier van werken en leven moeten veranderen. Als je je het verandermanagementmodel van Kurt Lewin herinnert, is dit een onverwachte ‘unfreeze’-fase die ervoor zorgt dat verandering kan plaatsvinden wanneer dat nodig is. Wat heb je geleerd van het afgelopen jaar? Wat zou je permanent willen maken? Wat zou je willen stoppen als je kon? Welke verbeteringen, veranderingen in gedrag of gewoontes zou je graag zien?

Innovatiewedstrijden

Nu is het tijd voor innovatie. Wat ooit een zwaktebod van organisaties was (bijvoorbeeld niemand mag thuis werken) kan een verrassende positieve oplossing zijn. Hoe kun je medewerkers betrekken bij het herontwerpen van hun eigen manier van werken? Organiseer bijvoorbeeld een of twee keer per jaar innovatiewedstrijden om personeel te betrekken bij het creëren van oplossingen voor hun dagelijkse uitdagingen op het werk. Het kan de moeite waard zijn om medewerkers te vragen om creatieve, haalbare oplossingen te vinden voor de problemen waarmee ze worden geconfronteerd, en om een ​​beloning uit te loven voor het beste idee.  

Ondersteunen

Hier zijn nog een paar manieren waarop je medewerkers door deze tijd heen kunt helpen.

Communicatie makkelijker maken binnen de organisatie

Door horizontale communicatiekanalen te openen, kunnen medewerkers gemakkelijk met elkaar in contact komen, zelfs wanneer ze thuis werken. Een online-berichtensysteem is bijvoorbeeld een eenvoudige, snelle en effectieve manier voor personeel om met anderen in de organisatie te communiceren.

Een externe vertrouwenspersoon

Het hebben van een externe vertrouwelijke bron die medewerkers anoniem kunnen gebruiken, biedt de mogelijkheid om uit te drukken hoe ze zich voelen en erop te vertrouwen dat wat ze zeggen niet wordt doorgegeven aan de organisatie. Als er al een programma is voor medewerkersondersteuning of iets dergelijks, is het aan te raden om mensen eraan herinneren hoe ze er toegang toe hebben. Communiceer dit ene stukje informatie op ten minste drie verschillende manieren, omdat e-mails en mededelingen gemakkelijk over het hoofd kunnen worden gezien of gelezen kunnen worden. Het aanbieden van deskundig advies van anderen  

Bied medewerkers een online chat met een externe welzijnsexpert. Deze kan expertise over alle aspecten van fysiek en emotioneel welzijn delen.

Online ontwikkelingsbibliotheek – online welzijnsbijeenkomst

Voeg bronnen toe aan een online ontwikkelingsbibliotheek. Overweeg om het personeel te vragen welke bronnen ze momenteel nuttig vinden en om daar ook links naar te uploaden.

Organiseer een online welzijnsbijeenkomst over thema’s die relevant zijn voor de stressfactoren op de werkplek, zoals stressmanagement, mindfulness op het werk, emotionele veerkracht en persoonlijke grenzen.

Persoonlijke verhalen over veerkracht delen

Overweeg om senior leiders in de organisatie uit te nodigen om hun persoonlijke verhalen over het overwinnen van veerkracht te delen. Overweeg om andere leden van de organisatie uit te nodigen hoe ze tegenslagen in hun eigen carrière of leven hebben overwonnen. Door live interviews op te nemen, kunnen collega’s die niet aanwezig konden zijn bij de livesessie de herhaling op een later tijdstip bekijken.

Grenzen bewaken

Iedereen heeft de verantwoordelijkheid om persoonlijke grenzen te beschermen die welzijn helpen verbeteren. Zoals bijvoorbeeld het uitzetten van de laptop en deze ’s avonds opbergen, of te gaan wandelen tijdens de lunch of een vergadering.  De gevolgen van stress kunnen rampzalig en zeer kostbaar zijn, dus dit wil je het voorkomen. Onder andere autonomie, regelruimte, sociale steun, verbinding en zingeving zijn daarbij belangrijke draaiknoppen voor HR en managers.

Veerkracht als sterk punt 

Als veerkracht een van jouw onderscheidende strengths is, dan is de kans groot dat je energie krijgt van het omgaan met tegenslagen en het op de proef gesteld worden door de pittige uitdagingen die op je pad komen. Je ziet problemen of bedreigingen eerder als kansen en je herstelt gemakkelijk van stressvolle of traumatische ervaringen. Bij lastige problemen zet je door voor de oplossing en blijf je toegewijd aan het doel of de taak ondanks afwijzing, afleiding of tegenslag.

Ken je eigen kracht

Binnen Strengthscope®  is veerkracht (resilience) slechts één van de 24 strengths. Als medewerkers geen uitdaging en energie ervaren in het omgaan met tegenslagen, dan zijn er dus nog veel andere sterktes waar ze over kunnen bezitten. Inzicht in welk potentieel je in je draagt en daarmee in de praktijk behendig om kunnen gaan levert een grote mate van zelfverzekerdheid en daadkracht die medewerkers helpen veerkrachtig te zijn. Dit zijn de compensatiemechanismes die met het bewust ontwikkelen en inzetten van je persoonlijke strengths bereikt kunnen worden.

Voorbeelden van strengths die kunnen helpen om veerkrachtig te zijn: creativiteit, flexibiliteit, moed, compassie.

Optimisme

Gebruik maken van je persoonlijke sterktes geeft mensen een gelukkig en positief gevoel (Gardner et al, 2012). Het geeft mensen een vooruitzicht van kansen en mogelijkheden waarbij ze situaties kunnen beoordelen op de oplossingen die het biedt. Inzicht in je eigen potentieel creëert een zekere kracht, je weet wat je kunt, waar je bij jezelf op kunt vertrouwen en welke persoonlijke eigenschappen je kunt gebruiken om succes te ervaren.

Er is een positieve relatie tussen het ontwikkelen van bepaalde strengths als flexibiliteit, creativiteit en zelfontwikkeling en het creatief omgaan met stressvolle situaties (Avey etal, 2012). De uitdaging is om jezelf te ontwikkelen op basis van je ervaringen en met behulp van je sterke punten, dat vraagt om regelmatig reflecteren. Open staan voor nieuwe ideeën en brainstormen buiten de gebaande paden maakt dat je een flexibele houding aanneemt voor de realiteit en bereid bent je aan te passen.

Netwerk bouwen

Een goed netwerk kan jou helpen om veerkrachtig te zijn. In staat zijn om je eigen sterktes te delen en om van die van anderen te leren, is een positieve manier om uitdagingen te overwinnen. 
 
Thema´s als autonomie, verbinding, zelfregie, wendbaarheid, veerkracht, welzijn, strategische personeelsplanning en ontwikkeling vragen jouw aandacht als HR-professional. Voor medewerkers is het dan ook zeer nuttig om een zo divers en inspirerend mogelijk intern netwerk te hebben voor het delen van kennis, support, ideeën en dergelijke. Waarbij het zinvol is om van elkaar te weten waar ieders individuele sterktes liggen en hoe deze gebundeld kunnen worden voor het ontsluiten van potentieel, versterken van groei, inspiratie, samenwerking en prestaties.

 

Hoe ga jij je sterke punten gebruiken om veerkracht te vergroten, om waarde te genereren voor jezelf en voor anderen? Hoe kun je beter samenwerken met anderen en meer gebruik gaan maken van complementaire sterke punten?

Ontdek dit en meer via mijn programma Krachtig HRM. Met dit programma kun je op ieder gewenst moment starten, we beginnen met een introductiegesprek en je eigen (gevalideerde en door de British Psychological Society gecertificeerde) strengths assessment.

Resultaat

✔ Je versterkt jouw impact als HR-professional in de organisatie.

✔ Je krijgt relevante inzichten uit de positieve psychologie/strengths-based aanpak die je direct kunt toepassen in de praktijk.

✔ Weten wat je eigen onderscheidende sterke punten zijn en hoe je deze effectief kunt inzetten.

✔ Je wordt een ´strengths-spotter´; je bent beter in staat om potentieel en talenten te ontdekken, benutten en ontwikkelen.

✔ Het versterken van talenten en verbinding en betrokkenheid (employee engagement).

✔ Bijdragen aan de kwaliteit van het management op basis van inzicht in de wijze waarop je de strengths-based aanpak kan inzetten voor het vergroten van effectief, talentgericht leiderschap.

✔ Je functie (meer) laten aansluiten op waar jij energie van krijgt, op je waarden, je strengths, talenten en je ambities.

✔ Op een positieve en duurzame manier aan je eigen groei en ontwikkeling werken.

Individueel programma van 9 maanden, online en met persoonlijke begeleiding.

Referenties:

  • Avey et al (2012). Impact of Employees’ Character Strengths of Wisdom on Stress and Creative Performance. Human Resource Management Journal. Vol 22, no 2, 2012, pages 165–181
  • Gardner et al (2012). Strength-Based Positive Interventions: Further Evidence for Their Potential in Enhancing Well-Being and Alleviating Depression. Journal of happiness studies.

http://www.viacharacter.org

  • Ovans (2015). What resilience means, and why it matters. Harvard business review. https://hbr.org/2015/01/what-resilience-means-and-why-it-matters
  • Strengthscope

Unlock your potential and the potential of your organisation.

Mensen functioneren beter als ze hun sterke punten kunnen gebruiken en als ze zich betrokken voelen bij de organisatie. Om dat te realiseren is mensgericht, positief, modern leiderschap & hrm nodig.

CoAchieve  

Kitty Schaap

.
.

Kitty Schaap

CoAchieve | Leiderschapscoaching Leiderschapsontwikkeling - Talent Coach Strengths-based management

Recommended Articles