Van aspiraties naar succes – step-by-step


Wat gaat de tijd toch snel, het zijn al de laatste weken van dit jaar en zelfs van dit decennium. En het is voor veel mensen -behalve de tijd voor lekker eten en feesten 🙂 ook de tijd voor bezinning, verbinding, zelfreflectie en goede voornemens.

Het is ook de tijd waarin ik veel quotes voorbij zie komen :-). Aan de hand van een aantal van mijn eigen favoriete quotes hoop ik je met het volgende te mogen inspireren.


‘You don’t have to see the whole staircase, just take the first step”


Het is maar een klein stapje van 2019 naar 2020 en dan staan er  366 (1 extra dit jaar ;- 29 februari) nieuwe dagen in de agenda. Heb jij jouw doelen voor 2020 al gesteld?

Goede voornemens zijn leuk om te maken, je krijgt er positieve energie van en het geeft hoop, richting en focus. Maarrr… we herkennen het allemaal wel… je hebt een aantal goede voornemens, een mooi plan, doelen (al dan niet SMART), je bent enthousiast en dan… komt er niets of te weinig van in de praktijk. Ik zie het ook bijvoorbeeld ieder jaar weer in de sportschool… in januari is het opeens ontzettend druk… een maand of 2 later is het weer ‘normaal’.

Vaak heeft het te maken met zelfleiderschap en zelfmotivatie, verantwoordelijkheid en eigenaarschap nemen. Alleen maar hopen en dromen zet geen zoden aan de dijk, je moet er wel iets voor willen doen, het moet belangrijk genoeg voor je zijn om actie te ondernemen. Soms lijken onze doelen al snel ‘onbereikbaar’ en dan geven we het maar weer op. Zet gewoon een eerste stap en dan de volgende en de volgende…  “If you can dream it, you can do it” -Walt Disney. Maar met alleen maar dromen en visualiseren bereiken we ook niet veel. “Een doel zonder plan is slechts een wens”

Het pad naar je doel is ook belangrijk. “If you get on the right path, then a great destination will appear eventually”.  

Waar kom je vandaan, waar sta je nu, waar wil je heen? Om daar antwoord op te geven is zelfreflectie, zelfbewustzijn, zelfkennis nodig en in de waan van de dag komen we daar vaak onvoldoende aan toe. Met als resultaat dat we een pad bewandelen en doelen nastreven die eigenlijk niet echt goed bij ons passen.

Als je terugblikt op het afgelopen jaar heb je dan werk gedaan waar je voldoening van kreeg, kon je je potentieel/je talenten benutten, kreeg je voldoende erkenning en waardering, ging je met energie naar je werk, hoe was de samenwerking met je collega’s en andere stakeholders, wat ging er goed, waar ben je trots op? Wat kon beter, waar heb je kansen laten liggen, ben je in iets of iemand teleurgesteld, wat waren de grootste obstakels (intern/extern) om je doelen te bereiken?

Velen van ons nemen niet de tijd om te reflecteren op wat we geleerd hebben van zowel onze successen als tegenslagen. Reflecteer eens op je prestaties van het afgelopen jaar en focus je op 1 of 2 van je grootste successen en tegenslagen. Noteer wat je van elk van deze situaties hebt geleerd alsook welke sterke punten je moet optimaliseren en welke prestatierisico’s je aan moet pakken.


“Always be a first-rate version of yourself, and not a second-rate version of someone else” – Judy Garland.


“Your best bet for success lies in building on who you already are, not in trying to become someone you’re not”.


 “Don’t let the noise of other’s opinions drown out your own inner voice. And most important, have the courage to follow your heart and intuition. They somehow already know what you truly want to become. Everything else is secondary.” – Steve Jobs


Luister naar je hart want dat klopt. Jouw eigenheid, wat jou uniek maakt zorgt dat je dichtbij jezelf blijft en zo krachtiger en meer succesvol wordt. Investeer in jezelf en je ontwikkeling, geef aandacht aan wat nu echt bij je past, wat je ambities zijn, wat je drijft, waar je energie van krijgt, welk verschil je wilt maken en hoe je optimaal en met meer plezier kunt presteren. ‘Van functioneren naar floreren = excelleren‘.

Excelleer vanuit je sterke punten. Uit onderzoek blijkt dat als je jouw ‘strengths’ beter kent en deze meer gaat inzetten, je hoger scoort op zelfvertrouwen, welzijn, ervaren competentie, veerkracht en het realiseren van doelen.“Working hard for something we don’t care about is called stress; working hard for something we love is called passion” – Simon Sinek

Je bent op je best wanneer je dat doet wat van nature het beste bij jou past. Intuïtief weten we wel dat het werken vanuit onze talenten goed is voor ons. We worden het meest aangetrokken tot datgene waar we goed in zijn, waar we voldoening en positieve energie van krijgen en wat we leuk vinden om te doen. Maar hoe simpel dat ook klinkt, in de praktijk blijkt dat meestal niet zo eenvoudig.

Van aspiraties naar succes.

Om je ambities waar te maken moet je je sterke punten kennen en zo productief mogelijk inzetten. Het is ook van belang om je prestatierisico’s te beperken. Als je hierin de juiste balans weet te vinden, levert dat meer werkplezier en succes op.

Wil je je volledige potentieel benutten, vanuit zelfbewustzijn en geloof in eigen kracht en kwaliteiten (meer) de regie nemen over je carrière? 

Het ontwikkelingsproces van aspiraties naar succes helpt je om:

–       Je doelen en ambities helder te krijgen

–       Positieve energie op te bouwen

–       Een oplossingsgerichte denkwijze te ontwikkelen

–       Betere prestaties te leveren

Is het tijd voor meer zelfreflectie, persoonlijke en professionele ontwikkeling? Werk samen met mij en geef je carrière en talent een boost in 2020!

LEIDERSCHAP | TALENT | CAREER | PERFORMANCE

Inspiratie / download hier een E-book / ontvang nieuwe artikelen