POSITIEF LEIDERSCHAP

Modern Leiderschap

Leiderschap in Transitie: het belang van vertrouwen en verbinding, het stimuleren van betrokkenheid en het benutten van talenten.

Traditioneel wordt leiderschap vaak geassocieerd met het managen van medewerkers, maar deze opvatting is verouderd. De essentiële vraag is niet zozeer of je als leider je medewerkers kunt managen, maar of je leiderschap wordt aanvaard en gewaardeerd door je team, waarom willen ze jou volgen?

Dit gebeurt wanneer je hen effectief ondersteunt en duidelijk maakt wat ze aan jou hebben.

In de hedendaagse context van werk draait het vooral om vertrouwen en verbinding en het waarborgen van betrokkenheid bij je teamleden, het benutten van hun talenten en het stimuleren van een productieve en positieve werkomgeving.

Wat voor impact heeft jouw leiderschap op je stakeholders?

Hoe wil je gezien worden als leidinggevende, welk voorbeeldgedrag past daarbij?

Hoe kun je je leiderschapskwaliteiten en leiderschapsstijl versterken?

Met meer impact, effectief en met meer plezier leidinggeven en de kracht van je team benutten?

➡️ Uit onderzoek blijkt dat managers voor zo´n 70% verantwoordelijk zijn voor de betrokkenheid van medewerkers. En een van de belangrijkste bevindingen is dat strengths-based benaderingen van leiderschap (dit maakt onderdeel uit van positief leiderschap) de betrokkenheid bijna verdubbelen in vergelijking met meer traditionele managementstijlen. Inzichten vanuit de positieve psychologie richten zich op belangrijke vraagstukken van organisaties en leiders zoals; wat drijft mensen, intrinsieke motivatie, welzijn, veerkracht, kwaliteiten, relaties, betrokkenheid, prestaties.

Modern leiderschap / ‘het nieuwe leiderschap’ is niet gebaseerd op macht en controle maar op een verbindende stijl van leidinggeven, met meer nadruk op vertrouwen, communiceren, inspireren en coachen, richting geven en het stimuleren van betrokkenheid bij die richting en doelstellingen van de organisatie. Het vraagt om een mensgerichte aanpak voor de beste resultaten. Inzichten uit de positieve psychologie werken effectief voor het bevorderen van leiderschap dat past bij deze tijd en het creëren van positieve organisaties. Waarom, hoe, wat, op welke wijze 😏? Bijvoorbeeld 👇

💪 Leidinggeven vanuit kracht. Het moedigt leiders aan zich te richten op het ontwikkelen en benutten van de sterke punten van henzelf en hun teamleden, wat leidt tot het volop benutten van potentieel, hogere prestaties en betrokkenheid.

🌱Groei. Positieve psychologie benadrukt het belang van een growth mindset, waarbij leiders en teamleden geloven dat talenten ontwikkeld kunnen worden door toewijding en inspanning.

🚀Oplossingsgerichtheid. Het moedigt een focus op kansen en oplossingen aan in plaats van beperkingen en problemen. Leiders die deze benadering omarmen, bevorderen optimisme, creativiteit en aanpassingsvermogen binnen hun teams. Een optimistische kijk op uitdagingen en tegenslagen zorgt voor meer veerkracht en doorzettingsvermogen.

❇️Eigenaarschap. Professionals die hun sterke punten kennen en benutten en daarvoor aangemoedigd worden door hun leidinggevenden, werken vanuit authenticiteit en kracht, met meer zelfvertrouwen en empowerment. Positief leiderschap is erop gericht ervoor te zorgen dat leiders en managers zich richten op de individuele sterke punten van hun medewerkers en deze bevorderen. Dit is een win-win situatie voor de medewerkers én de organisatie. Als je medewerkers vooral ontwikkeling biedt gericht op hun zwaktes en niet op hun kracht, dan kun je ervan uitgaan dat ze middelmatig functioneren. Maar wat denk je dat er met jezelf en de organisatie gebeurt als je vanuit je kracht werkt en je medewerkers in staat stelt om hun sterke punten te ontwikkelen en in te zetten? Gebruik de sterke punten van jezelf en van anderen – Peter Drucker, The Effective Executive.

✴️Emotionele Intelligentie. Het begrijpen en beheersen van emoties, is cruciaal voor het opbouwen van sterke relaties, verbinding, empathie en het inspireren van anderen – essentieel voor effectief leiderschap.

💞 Waardering. Positieve psychologie moedigt leiders aan om waardering en erkenning te tonen voor de inzet en prestaties van hun teamleden, en om successen te vieren.

🤝 Positieve relaties. Het cultiveren van positieve en ondersteunende relaties binnen teams bevordert samenwerking, communicatie, verbinding en welzijn.

💡Flow, Energie. Door te streven naar taken die uitdagend en betekenisvol zijn en passen bij iemands sterke punten, kunnen leiders en hun teams flow-ervaringen creëren, waarbij ze volledig opgaan (absorptie) in hun werk en optimale prestaties leveren.

🙏 Welzijn, Positieve Mindset. Minder stress, meer veerkracht, plezier, positieve energie en bevlogenheid.

✔️Duurzame resultaten. Een aanpak waarbij de mens echt centraal staat, geen quick fixes maar duurzame veranderingen en resultaten.

🟣 Vanuit eigen kracht het positieve verschil maken. Ontdek en ontwikkel wat je nodig hebt om positief leiding te geven.

Voor wie?

Ik werk graag samen met ervaren en gedreven leidinggevenden die het beste uit zichzelf en anderen willen halen en willen investeren in hun ontwikkeling voor duurzame resultaten. Leiders die op zoek zijn naar een persoonlijke, actuele, positieve aanpak voor leiderschapsontwikkeling. En/of leiders die voelen dat het anders moet en kan maar niet goed weten waar te beginnen. Wellicht geef je nu vooral leiding uit macht, weet je niet wat nu eigenlijk jouw authentieke leiderschapsstijl is, ben je vooral brandjes aan het blussen, micromanage je vanuit een gevoel de controle te moeten houden en geef je je medewerkers te weinig ruimte, krijg je je medewerkers te weinig mee, of ervaar je meer stress dan goed voor je is, of het voelt soms eenzaam ´aan de top´ en je verlangt naar een neutrale sparringpartner/coach (geen zweverige, maar een common sense type die ook veel praktijkervaring heeft en waar je jouw business cases mee wilt bespreken, betrokken, vriendelijk en informeel is maar die ook tegengas geeft en zakelijk is als dat nodig is). Zoveel leidinggevenden, zoveel organisaties en situaties, dus ik ga niet alle ´pijnpunten´ of ´verlangpunten´ voor je opnoemen, jij kunt dat zelf goed invullen. Tijdens een verkenningsgesprek kunnen we ook samen verder uitdiepen of dit traject voor jou geschikt is.

Positive psychology is not the proliferation of pseudoscience and happy-go-lucky selfhelp advice that´s been making the rounds. Positive psychology is not plastering a cheesy smile on your face and making half-attempts to look on the bright side. It´s about fostering a mindset and workplace culture that´s been empirically proven to fuel greater success and achievement. – Jan Mühlfeit (executive coach and former Chairman of Microsoft Europe).

DE KRACHT VAN POSITIEF LEIDERSCHAP

Positief leiderschap en het gebruik van inzichten uit de positieve psychologie worden steeds belangrijker om verschillende redenen:

 

Medewerkerstevredenheid en betrokkenheid: Positief leiderschap richt zich op het creëren van een inspirerende en ondersteunende werkomgeving. Door inzichten vanuit de positieve psychologie toe te passen vergroot je employee engagement en kunnen leiders medewerkers aanmoedigen om hun sterke punten te benutten, wat leidt tot een hogere mate van tevredenheid en betrokkenheid bij het werk.

Productiviteit en prestaties: Positief Leiderschap stimuleert een cultuur van optimisme, veerkracht en groei. Door medewerkers aan te moedigen om uitdagingen te zien als kansen voor groei en ontwikkeling, kunnen leiders de productiviteit en prestaties van hun teams verbeteren.

Creativiteit en innovatie: moedigt het verkennen van nieuwe ideeën, benaderingen en perspectieven aan. Leiders die deze benadering omarmen, kunnen een omgeving creëren waarin creativiteit en innovatie gedijen, wat essentieel is in een snel veranderende wereld.

Welzijn en veerkracht: Positief leiderschap richt zich niet alleen op professionele prestaties, maar ook op het welzijn van medewerkers. Door het bevorderen van veerkracht, zelfvertrouwen en een gevoel van doelgerichtheid, kunnen leiders bijdragen aan het algehele welzijn (floreren) van hun teamleden.

Organisatorische cultuur: Positief leiderschap draagt bij aan het vormgeven van een stevige en positieve organisatiecultuur. Door een cultuur van waardering, samenwerking en groei te bevorderen, kunnen leiders een omgeving creëren waarin mensen graag werken en floreren.

Leiderschap met hoofd en hart 

Leiders  die  passen  bij  deze  tijd  zijn  goed  in  persoonlijk  leiderschap  en geven leiding  vanuit  kracht  in  plaats  van  macht. Leiderschap  met  ‘hoofd  en hart‘; behalve  hard  skills  en  IQ  worden  soft skills  en  emotionele intelligentie steeds belangrijker. 

De  mate van betrokkenheid,  effectiviteit  van  medewerkers  en  hun bereidheid  om  bij  te dragen  aan  organisatiesucces  wordt  in  grote mate  bepaald  door  de  wijze waarop  leiding  wordt  gegeven. Succesvolle organisaties en leiders investeren in ontwikkeling en medewerkersbetrokkenheid en vertrouwen en bouwen op de kracht van hun mensen. Leiderschap speelt  een cruciale rol bij het verhogen van prestaties, werkplezier en medewerkersbetrokkenheid. Van alle factoren in de werkomgeving heeft de direct leidinggevende de grootste impact op de prestaties, het werkplezier en de betrokkenheid van medewerkers. 

Positief Leiderschap en positieve psychologie is geen ´happyology, het is niet soft, het levert harde resultaten. Dr. Ben Tiggelaar: “Met ‘een beetje aardig doen’ of ‘iets meer complimenten geven’ kom je er niet. Wat je als leidinggevende nodig hebt, is een robuuste set van evidence-based inzichten en technieken. En dat is precies waar positief leiderschap naar streeft.”

De beste leidinggevenden zijn niet overal sterk in, ze zijn niet heel allround en beschikken ook niet over dezelfde kwaliteiten en competenties, er bestaat geen blauwdruk voor goed leiderschap. 

Door de grote diversiteit aan leiderschapsstijlen waar we veelvuldig mee geconfronteerd worden, kan het gemakkelijk zijn om te verdwalen in de zoektocht naar de ‘beste leiderschapsstijl’. Positief leiderschap is niet in één enkele leiderschapsstijl te vatten, het is een brede benadering van leiderschap die verschillende stijlen integreert, zoals coachend leiderschap, strengths-based leiderschap, authentiek leiderschap, verbindend leiderschap, transformationeel leiderschap. Ik ben ervan overtuigd dat er geen ‘beste leiderschapsstijl’ bestaat, wat ik beoog is leiders te ondersteunen bij het ontwikkelen van een mindset, kennis en een set vaardigheden die hen in staat stellen om op een krachtige, authentieke en impactvolle manier te leiden, terwijl ze tegelijkertijd een positieve invloed uitoefenen op hun teams en organisaties.

Met meer dan twee decennia aan relevante ervaring, ben ik vertrouwd met de uitdagingen en onzekerheden waarmee leidinggevenden worden geconfronteerd. Mijn werkterrein omvat voornamelijk dynamische, commerciële omgevingen, waar ik uit de eerste hand heb gezien hoe leiders een significant verschil kunnen maken, zowel positief als negatief.

Als vertrouwde sparringpartner en betrokken leiderschapscoach heb ik het voorrecht gehad om samen te werken met honderden leidinggevenden op alle niveaus binnen organisaties. Van opkomende managers tot doorgewinterde executives, mijn aanpak is altijd gericht op het stimuleren van groei, ontwikkeling van positief leiderschap. Dit jaartraject is voor ervaren leiders en ondernemers, vanwege de 1-op-1 begeleiding is er een beperkt aantal plekken beschikbaar.

Investering Jaartraject Positief Leiderschap

€ 6.000 excl. btw

Excellent Leiderschap. Groei en bloei van de organisatie kan niet zonder positief leiderschap. Van functioneren naar floreren = excelleren. 

Waarom samenwerken met mij?

Expertise: Mijn achtergrond in HRM en mijn kennis van Managementwetenschappen en Positieve Psychologie stellen mij in staat om een breed scala aan leiderschapsuitdagingen aan te pakken met een solide, evidence-based aanpak.

Ik ben geen werkgelukcoach. Indien je specifiek op zoek bent naar begeleiding met betrekking tot werkgeluk, zijn er andere gekwalificeerde professionals die daarbij kunnen helpen. Mijn specialisatie ligt in het op het ontdekken en versterken van leiderschapspotentieel, het empoweren van leiders om effectief te navigeren door uitdagingen, het benutten van de kracht van hun teams en het vergroten van employee engagement. 

Resultaten: Positief leiderschap is geen ‘happyology’. Het is een strategische benadering die gericht is op het maximaliseren van prestaties én welzijn. We gaan verder in op die inzichten, tools en theorieën die relevant zijn voor jou als leidinggevende, voor je team en de organisatie. Het gaat ook om jouw welzijn, veerkracht en mindset. 

Persoonlijke begeleiding, Maatwerkbenadering: Geen leidinggevende, team, organisatie is hetzelfde. Ik werk vanuit een gestructureerde aanpak (zie de video hierboven: Leiderschapsresultaten: Visie – Passie – Proces – Prestaties) en wetenschappelijke onderbouwing/theoretische inzichten, maar binnen die kaders werk ik nauw met je samen, we bespreken jouw specifieke uitdagingen, aspiraties, business cases en je krijgt tools, opdrachten en inzichten die aansluiten bij je specifieke behoeften en doelen voor zowel persoonlijk als professioneel leiderschap.

Langdurige Impact: Mijn doel is niet alleen om je te helpen met leiderschapsvaardigheden te verbeteren, maar ook om een blijvende positieve verandering te bewerkstelligen voor jezelf, het team en de organisatie. Dit soort transformatie en groei kan alleen maar plaatsvinden als er langdurig persoonlijke aandacht voor is, we werken dan ook 12 maanden samen.

Verkenningsgesprek

Meer weten? Verkennen hoe ik jou en/of de organisatie het beste kan helpen? Maak hier zelf je afspraak met mij en ik spreek je graag binnenkort!

Kitty

Lees hier mijn artikel Positief Leiderschap, gepubliceerd in Tijdschrift Positieve Psychologie.

Te bestellen op de site van Tijdschrift Positieve Psychologie maar hier mag je het gratis downloaden 😊💡!

👇

https://www.professioneelbegeleiden.nl/positief-leiderschap