Mensgericht, Talentgericht leiderschap (= Strengths-based leiderschap) is een voorspeller van medewerkersbetrokkenheid, werkgeluk en high-performance

Afbeelding: Strengthscope

Leidinggevenden zijn in toenemende mate verantwoordelijk voor de ontwikkeling van medewerkers en moeten ervoor zorgen dat mensen op de juiste plek (of plaatsen) worden ingezet, waar ze hun sterke punten het beste kunnen benutten. Onderzoek toont aan dat mensgericht en talentgericht leiderschap (strengths-based leiderschap) een voorspeller is van medewerkersbetrokkenheid en werkgeluk.

Uit onderzoek blijkt dat het toepassen van strengths-based leiderschap een effectieve manier is om het welzijn en de prestaties van medewerkers te verbeteren. Bij strengths-based leiderschap ligt de focus op de sterke punten van individuele medewerkers in plaats van op hun zwakke punten en beperkingen.

Excellente managers die werken volgens de strengths-based benadering geloven dat talent de basis is voor succes en zijn zich bewust van hun eigen strengths en verantwoordelijkheid om deze om deze verder te ontwikkelen. Ze begrijpen en waarderen ook de unieke strengths van elk teamlid en weten hoe ze deze optimaal kunnen inzetten.

In de huidige tijd, waarin de arbeidsmarkt steeds complexer en competitiever wordt en medewerkers op zoek zijn naar meer zingeving en voldoening in hun werk, is een strengths-based aanpak van leiderschap meer dan ooit relevant. Door te focussen op de strengths van medewerkers kunnen leiders een cultuur creëren waarin medewerkers zich gewaardeerd voelen en zich optimaal kunnen ontwikkelen.

Dit leidt niet alleen tot betere prestaties, maar ook tot meer betrokkenheid en motivatie van medewerkers. Daarnaast zorgt het werken met een strengths-based aanpak ervoor dat leiders beter in staat zijn om de juiste persoon op de juiste plek te zetten. Door te kijken naar de individuele strengths van medewerkers kunnen taken en activiteiten worden toegewezen die het beste bij hen passen.

ENABLE DON´T LABEL

EVERYBODY IS A GENIUS. BUT IF YOU JUDGE A FISH BY ITS ABILITY TO CLIMB A TREE, IT WILL LIVE ITS WHOLE LIFE BELIEVING THAT IT IS STUPID

Een strengths-based aanpak kan ook bijdragen aan de ontwikkeling van een cultuur van inclusie en diversiteit op de werkvloer. Door te erkennen en te waarderen dat elk individu unieke strengths heeft, kunnen leidinggevenden bijdragen aan een gevoel van acceptatie en respect voor verschillen tussen medewerkers. Dit kan resulteren in een meer inclusieve en diverse werkomgeving waarin alle medewerkers de kans krijgen om hun volledige potentieel te bereiken.

Als leider of manager is het belangrijk om de sterke punten van je teamleden te herkennen en te benutten om een mensgerichte en productieve werkomgeving te creëren. Mijn ervaring is dat leiders snel de vruchten plukken van deze aanpak voor zichzelf, hun teams en de organisatie.

Hier zijn mijn elf tips voor strengths-based leiderschap:

 1. Ontdek je eigen sterke punten: Begin met het maken van een valide strengths assessment, bij voorkeur een assessment specifiek ontwikkeld voor leidinggevenden zoals StrengthscopeLeider, om je eigen unieke leiderschapskwaliteiten, gedragingen resultaten en verbeterpunten te identificeren.
 2. Identificeer de sterke punten van je teamleden: leer je teamleden beter kennen en identificeer hun individuele sterke punten. Moedig ze aan om hun sterke punten te ontwikkelen en te benutten. Wanneer teamleden in staat zijn om hun sterke punten te gebruiken, voelen ze zich meer authentiek, krachtig en gemotiveerd.
 3. Geef regelmatig feedback: Check-ins, regelmatig feedback geven over de sterke punten van je teamleden helpt ze om eigenaarschap te nemen over hun werk.
 4. Stel doelen in lijn met sterke punten: stel doelen die aansluiten bij de sterke punten van je teamleden en moedig hen aan om hun strengths te gebruiken om deze doelen te bereiken. Doelen die zijn afgestemd op de sterke punten van mensen worden gemakkelijker bereikt, het gebruik van sterke punten leidt tot steile leercurves, meer zelfinzicht en zelfvertrouwen.
 5. Creëer een positieve en veilige werkomgeving: creëer een werkomgeving waarin teamleden zich veilig voelen om hun sterke punten te laten zien en te gebruiken. Stimuleer open communicatie en samenwerking. Vertrouwen, verbinding en psychologische veiligheid zijn essentieel voor een productief, krachtig team.
 6. Geef ruimte om sterke punten te gebruiken: geef je teamleden de ruimte om hun sterke punten te gebruiken bij het uitvoeren van hun taken.  Dit bevordert zelfeffectiviteit, veerkracht en autonomie.
 7. Gebruik sterke punten voor teambuilding: gebruik de strengths van teamleden bij het bouwen van teams, dit helpt de betrokkenheid en effectieve samenwerking te vergroten.
 8. Identificeer uitdagende taken en projecten: werk samen met teamleden om uitdagende taken en projecten te identificeren die passen bij hun sterke punten.  Dit bevordert jobcrafting en mastery.
 9. Vier successen: Vier vooruitgang, vier successen die zijn behaald door het gebruik van de sterke punten van teamleden. Erkenning van vooruitgang bevordert een positieve werkomgeving en biedt de motivatie om nieuwe successen te behalen.
 10. Blijf leren en groeien: zoek feedback en reflecteer op de strengths van jezelf en je team. Zelfreflectie, zelfbewustzijn en emotionele intelligentie zijn belangrijke componenten van effectief leiderschap.
 11. Werk met een Strengths-Based Leadership Coach: werk samen met mij om je op leiderschapskwaliteiten verder te ontwikkelen.

“From good to great” (Jim Collins): aanpakken wat nodig is, je blinde vlekken kennen en voorkomen, je potentieel kennen en benutten, weten waar je echt goed in bent, de juiste mensen aantrekken, ontwikkelen en op de juiste plek zetten. Met een achtergrond in HR ben ik het helemaal eens met Collins dat het gaat om mensen, mensen gaan vóór strategie: first who and then what.

Het is belangrijker dan ooit om een effectieve en mensgerichte leider te zijn die mensen begrijpt en waardeert en ze in staat stelt om steeds beter te worden. Sterke leiders, sterke mensen, sterke organisaties.

Sterk leiderschap gaat om meer dan alleen de juiste beslissingen nemen en het behalen van resultaten. Leiderschap van nu is mensgericht en talentgericht leiderschap, met dus de nodige aandacht voor het mens-zijn van de medewerker. Empathie, compassie, veerkracht, emotionele intelligentie en soft skills in het algemeen worden nu steeds vaker door toonaangevende onderzoekbureaus, leiders en managementdenkers gezien als ´the most important leadershipskills´.

Het gaat erom dat je jouw team op een mensgerichte en resultaatgerichte manier leidt en dat je ze inspireert en faciliteert om het beste uit zichzelf te halen. Dit kan alleen als je jezelf goed kent en in de praktijk blijkt dat veel leidinggevenden over te weinig zelfkennis beschikken waardoor ze niet krachtig en authentiek kunnen leidinggeven. Als leidinggevende start je bij je eigen strengths. Het helpt je te begrijpen wat jouw leadership potential is, wat jou uniek maakt, wat jij nodig hebt om excellent leiding te geven.

"80 % of leaders have blind spots about their skills and another 40 % have under-used hidden strengths” – Korn Ferry Institute

AUTHENTIEK LEIDERSCHAP

“One immediate result of Covid was an increased focus on ‘human’ leadership – the skills that help to support and energise teams. At Coca-Cola, we’ve seen a move away from ‘corporate speak’ to a more authentic style of leadership” – (Audrey Clegg, group talent director at Coca-Cola)

Leading from your strengths allows you to be more authentic and effective as a leader, this leads to improved performance and success for both you and your team.

Great leaders ENABLE their teams, strong leadership is about enabling the full potential in others.

Je versterkt mensen niet door ze laten zien wat jij voor kennis jij allemaal in huis hebt en wat jij allemaal kunt doen, je maakt ze sterker door ze te laten ontdekken en ervaren wat zij zelf allemaal kunnen en door ze daarbij verder te stimuleren, faciliteren en coachen. Je versterkt jezelf en je teamleden niet door ´labelen´, door kleurtjes te geven en in hokjes te stoppen, sterker worden doe je door unieke kwaliteiten te waarderen en optimaal te benutten.

Wil jij jezelf verder versterken als leider? Ik begeleid individuele leidinggevenden (particulier en organisaties) en Management Teams.

Mijn programma’s bieden inspirerende, praktische, bewezen inzichten, tools en handvatten voor het versterken van je leiderschaps- en managementkwaliteiten. Vandaag nog beginnen? Dat kan bijvoorbeeld met een online leiderschapsassessment (StrengthscopeLeider), online programma, coachingstraject en/of masterclass.

Nog niet zeker wat bij jou en/of jouw organisatie het beste past? Ik help je graag ontdekken wat goed aansluit bij jouw ambities, ontwikkeldoelen en fase in je loopbaan. Neem contact met mij op.

“If I had to single out the best leadership decision I ever made during my entire career at Microsoft, the one momentous action that made the biggest difference, it would have to be -hands down- the decision to start working on my own and my team’s strengths. Building strengths makes good business sense.

– Jan Mühlfeit (executive coach and former Chairman of Microsoft Europe).

About The Author

Kitty Schaap

CoAchieve | Versterk leiderschap en talent vanuit een Strengths-based aanpak. Voor leidinggevenden, HR-professionals, organisaties.

You may also like...