Kitty Schaap MA, MSc

Met 20+ jaar ervaring in het bedrijfsleven help ik anderen groeien, het is mijn passie om mensen meer te laten werken vanuit hun unieke kracht en potentieel. Het geeft mij veel voldoening als ik zie dat professionals en leidinggevenden zich meer bewust worden van hun sterke punten en deze ook optimaal leren te benutten. In het bedrijfsleven heb ik veel ervaring opgedaan met verschillende methodieken en assessments maar ik ben vooral erg enthousiast over de inzichten uit de positieve psychologie en Appreciative Inquiry (waarderend onderzoeken) waar ik nu voornamelijk mee werk.

CoAchieve heb ik opgericht na een groot aantal jaren werkzaam te zijn geweest voor verschillende (internationale) bedrijven. Als HR manager, bedrijfskundige en strengths coach heb ik veel professionals en leidinggevenden ontmoet en mogen begeleiden. Voor positief leiderschapsontwikkeling ben ik partner van Plexusleadership. Mijn kennis en kunde op het gebied van leiderschapsontwikkeling en talentontwikkeling is groot, onder andere heb ik Cultuurwetenschappen, Strategisch Human Resources Management en Managementwetenschappen gestudeerd (in deze opleiding worden managementvraagstukken en -problemen multidisciplinair benadert) en uiteraard heb ik ruime ervaring in de praktijk opgedaan. Mijn programma’s, coaching, assessments en masterclasses zijn gebaseerd op actuele inzichten en technieken.

As a strengths-based practioner I help clients realize their unique potential; to do what energizes them, makes them feel authentic, and deliver optimal performance.

Mijn specialisme is strengths-based ontwikkeling voor leidinggevenden en professionals. Ik houd met veel interesse en plezier de wetenschappelijke ontwikkelingen op het gebied van positieve psychologie, positief leiderschap en strengths-based development bij. Mijn werkwijze is praktisch, resultaatgericht, met heel veel persoonlijke aandacht (ook bij online begeleiding) en is intensief voor duurzame resultaten.

Haal het beste uit jezelf en “Let’s CoAchieve!”

Coachieve staat voor het samen werken aan het realiseren van doelen voor een duurzaam resultaat. De programma’s, workshops en coachingstrajecten hebben een positieve, constructieve en actiegerichte insteek, vanuit een bewezen wetenschappelijke methode. Werk samen met mij voor het versterken van je organisatie, (zelf)leiderschap en geef je talent en carrière een boost. Je bent van harte welkom voor een oriënterend gesprek.

“Your best bet for success lies in building on who you already are, not in trying to become someone you’re not”.

Ontwikkeling en het delen van kennis op mijn vakgebied doe ik momenteel door lezingen te geven en onderzoek te doen naar met name positieve psychologie, strengths-based development, positief leiderschap en het schrijven van artikelen. Mijn artikelen worden gepubliceerd door onder andere; HR Praktijk, HRZone, InVerbinding, de ondernemer, ManagementPro, XpertHR Actueel, het Tijdschrift voor Ontwikkeling in Organisaties en het Tijdschrift voor Positieve Psychologie.

Ik heb inmiddels veel ambitieuze en gedreven leidinggevenden en professionals begeleid en het geeft mij steeds weer veel energie en voldoening om te mogen ervaren hoe de trajecten en de benadering ervoor zorgt dat de deelnemers op een positieve manier veel meer uit zichzelf, hun functie en de business weten te halen. Door onder andere vanuit een ander perspectief te kijken naar kansen en mogelijkheden in plaats van beperkingen en meer te focussen op sterktes in plaats van zwaktes. Je wordt meer authentiek, krachtig en succesvol door op een manier te werken die goed past bij je persoonlijke kwaliteiten, aspiraties, waarden en sterktes.

Door mijn bevlogenheid, kennis en ruime ervaring ben ik een stevige, inspirerende en betrouwbare partner voor mijn klanten. Van klanten krijg ik vaak terug dat zij vooral de persoonlijke aandacht die ik geef, mijn inzet en gedrevenheid, humor en expertise waarderen.

Ik werk graag samen met gedreven ondernemers, leidinggevenden en professionals, die hun kwaliteiten en talenten beter inzichtelijk willen krijgen en hun potentieel optimaal willen benutten. Het resultaat: meer de regie kunnen nemen over je eigen loopbaan, versterken van prestaties, impact, betrokkenheid, werkplezier en leiderschap.

Is dit iets voor jou? Neem dan contact met mij op voor het maken van een afspraak voor een vrijblijvend gesprek.

Ik werk meestal zelfstandig maar ik kan indien nodig een beroep doen op mijn netwerk van professionals (senior trainers, consultants, psychologen en coaches met ruime ervaring), die elkaar aanvullen en versterken.

Spreekster Positief Leiderschap Kitty Schaap Leiderschapscoach

‘ Winnen doe je op sterke punten ‘

(Marc Lammers, voormalig hockeycoach/bondscoach)

leiderschapscoach
leiderschapscoaching

Klanten

“De Strengthscope coaching is een traject wat ik met heel veel positieve energie heb doorlopen. Door de 1 op 1 gesprekken met mijn coach Kitty Schaap kon ik dagelijkse dingen vanuit mijn werk toetsen op datgene waar mijn sterkten zitten en waar ik in de “overdrive” ging. Het is heel goed om de dingen te bekijken vanuit andere perspectieven dan ik normaal gewend was…. Het pad van mogelijkheden in plaats van het pad van belemmeringen. Kitty, super bedankt voor de goede professionele coaching die echt gericht was op mij als persoon.” Marchel Lintjens, Sales Manager Foodservice, Bieze Food Group

“Het assessment/programma StrengthscopeLeader heeft mij doen inzien waar mijn krachten liggen, maar belangrijker de onderlinge verhouding van krachten en minder sterke/ontwikkelde competenties, heeft mij doen inzien en doen verklaren waarom bepaalde dingen gaan zoals ze gaan. Dus in conclusie een aantal zeer waardevolle inzichten verkregen die mij gaan helpen in het verbeteren van mijzelf. Kitty haar manier van begeleiden en geven van feedback/uitleg schepte een open en vertrouwd gevoel wat het makkelijk maakte om de analyse te bespreken. Wat ook zeer waardevol is geweest voor mij, is de feedback van diverse collega’s, waardoor het duidelijk is geworden op welk niveau mijn krachten het meest zichtbaar zijn, of als concrete bijdrage worden ervaren.” Director of Business Development – Alex, Thermaflex

“Very thought provoking and useful to discover my own unique strengths and how my strengths and leadership behaviours are perceived and rated by others (360° feedback). Also the concept of strengths in overdrive, and how to mitigate performance risks is very useful, I’ve gained some great insights. Kitty is business savvy and the combination of her HR background, management and coaching skills and experience in leadership challenges made me feel very comfortable going through my report with her and talking openly about the challenges and opportunities I experience at work.” Renate, Director at KLM

Ik heb het coaching traject met Kitty Schaap als uiterst effectief – leerzaam, professioneel en aangenaam ervaren. Kitty begrijpt de kunst om op een rustige en open manier te helpen inzicht te verwerven in eigen kunnen en om je op die manier op het pad te zetten van positiviteit. Kitty wil ik graag aanbevelen voor organisaties die op een hoog niveau mensen op een serieuze manier willen coachen om lange termijn winst te zien. Ann,  Commercieel Manager – Industrie.

Ik ben een perfectionist, en wat ik ook doe ‘het is nooit goed genoeg’. De focus op sterke kanten heeft mij veel inzicht gegeven in mijn opstelling/houding ten aanzien van mijn werk en collega’s. Ik ben mij er bewust van geworden dat ik veel te veel op het pad van beperkingen zat (path of limitations) in plaats van te kijken naar ‘wat werkt wel’ en welke van mijn unieke sterke kanten  ik kan inzetten voor betere prestaties maar ook voor meer ‘rust’, voldoening en positieve energie (‘het pad van mogelijkheden’(path of possibilities’). Het is een verademing om op een meer positieve manier naar mijn eigen functioneren te kijken en om te proberen ook de sterke kanten van mensen om mij heen te ontdekken en te waarderen. Al met al een heel boeiende en nuttige ervaring waar ik veel van heb geleerd en ik hoop het in de praktijk toe te kunnen blijven passen.

In 2017 Kitty Schaap guided me through a for me ‘eye-opening’ journey, being the Strengthscope leadership development program. This development gave me a lot of unexpected, yet very helpful, understandings on myself, which helped me to further mature myself as a professional (but also as a human being), certainly behavior wise I’ve learned a lot. Perchance one of the most imperative lessons learned has been the affect on other people, something that I was entirely oblivious off.

The part were also my colleagues shared their input was an thought-provoking mirror, very constructive and thanks to the professional coaching by Kitty, I have never experienced it as opposing or adverse. With the conclusion of the assessment in hand and the question in mind “now what?” Kitty has helped me greatly with the follow up being the one-on-one coaching sessions. What impressed me about Kitty is her ease and enormous bag of experiences, from where she turns many of her reflections into easy to grasp and relate to examples, that did trigger challenged me in self-reflections.

I have experienced the coaching by Kitty as genuine and honest, which made it easy to open and felt comfortable doing so (getting out of the comfort zone). I sincerely endorse Kitty to any organization or individual that is concerned in working with a highly committed and enthusiastic coach. P.A. Huis, General Manager

‘Kitty is een authentieke professional in hart en nieren. Human Resource Management gaat om mensen, talent, ontwikkeling en passie. Door haar passie voor mensen, het zien van talent weet zij haar kennis op de juiste momenten in te zetten daar waar nodig. Haar authenticiteit geven de analyses die zij maakt charme en duidelijkheid. Processen in een organisatie kunnen grenzen zijn maar een talent is geen proces, een mogelijkheid om een organisatie te laten groeien en ontwikkelen. Samenwerken met Kitty is begrijpen wat je kan, ervaren wat je doet en je ontwikkelen naar je doel!’ Maurice, Innoverend ondernemer en Business Connector

I am very happy to provide a reference for Kitty, with whom I worked closely for several years at Sotheby’s auction house, both in Amsterdam and London.  Kitty was senior HR for Sotheby’s Netherlands, and also took on many projects during the 2009/10 downturn in the global art market. Kitty was key in transitioning the company from a large salesroom into a smaller business development team. During this process her project management and people management skills were a boon to the company. The new business unit required detailed role refining along with various leadership development elements, including change management, leadership behaviours, and feedback delivery.

Team building was also an important aspect of the work that Kitty undertook along with the executive team. Given the mix of London and Amsterdam staff involved in this transition Kitty delivered training sessions in both English and Dutch, and ran a variety of workshops for all staff, from new starters being inducted to the auction business to executive teams learning how to manage performance, deliver effective feedback and how to implement new in-house procedures and policies, including revised performance management processes. Kitty’s work took her well beyond the remit of Human Resources and she was a key member of my European executive team whilst I was Division Head, Sotheby’s Europe. R. Toone

‘Ik zat vast in mijn job, had een nieuw team waar ik leiding aan moest geven maar dat liep niet lekker. Kitty heeft me met de wijze waarop zij coacht hier heel erg bij geholpen, mijn rol voelt nu als veel beter bij mij passend en het team werkt beter samen en accepteert/apprecieert mijn stijl van leidinggeven nu echt. Ik weet veel beter wat ik kan, wat ik wil en ook belangrijk wat ik niet wil en wat mijn impact is op anderen.’ Manager cultuursector

I have had the pleasure to work with Kitty Schaap in my role as Managing Director of Sotheby’s Netherlands from 2006 till 2011. During that period, Sotheby’s went through a huge period of expansion followed by a major restructure. Kitty was instrumental in the whole cycle and key to the successful delivery.

What I have seen is that, with her background in Learning and Development, HR and leadership, Kitty is a strong business partner for leaders and teams. She has gained extensive theoretical and practical knowledge of organizational development and this has proven to be of added value to the workshops and programs she delivered at Sotheby’s.

She has got an open and positive attitude, is highly professional, client focussed, and results driven. Flexible, empathetic and pragmatic, able to deal with people of all levels and different backgrounds. I would not hesitate to recommend Kitty to you. M. Grol, Managing Director

“Knowing my strengths brings a more positive focus to performance reviews and development plans.”

“I really enjoyed the coaching session and I believe the strengths approach brings out the best in me as a leader.”

“Haar stijl van coachen is heel resultaatgericht maar je blijft ook dicht bij jezelf en ik kreeg inzicht in zaken die ik eerst niet zag. Met als resultaat flinke groei in mijn persoonlijke en professionele ontwikkeling.”

“I have now really encountered the value of strengths and also the importance of recognizing –and  appreciating, developing- the strengths of others. The StrengthscopeLeader assessment, the report and the coaching session gave me so many useful insights. Kitty’s experience as a HR professional in international organizations is in my opinion of real added value, when you are looking for a coach that can understand what kind of people development issues you’ll have to deal with as a manager each day. Now I know how to play to my strengths, be aware of strengths in overdrive and how my leadership behaviour is perceived by others, a real eye-opener.”

“I cannot recommend Kitty highly enough. She has been a rock throughout the emotional rollercoaster of reorganisation and at every stage she has proved herself to be a loyal, creative and dedicated member of the management team. She is very skilled both at dealing with the day to day challenges of Human Resources and the planning and implementation of new strategies.”

‘I would consider the ease with which she interfaces with different colleagues to be a significant personal strength. Importantly, she understands what it is to work for a US Company, the challenge of working in a regional office, and how essential it is to gain the confidence and respect of the headquarters operation. I think it is important for any future employer to understand Kitty’s ability to work independently and away from the headquarters, while maintaining an appropriate corporate position. She was responsible for implementing global HR (and other company) strategy locally – including recruitment, compensation, training, performance management and communications. Her role required involvement with the international HR team, both in the European headquarters and also with our global Headquarters.  I would not hesitate to recommend her for a role which required international collaboration – she clearly demonstrates the ability to balance with ease the complex dual reporting lines into regional/global headquarters while representing the interests of her local management. Although her role focused on organisation development matters, Kitty has been responsible for handling key recruitments, general employee relations issues, health & safety and benefits – and so has demonstrated her ability to carry out a full range of HR duties.’ European HR Director, Sotheby’s

“Kitty was able to perform her job in a very autonomous, pragmatic and resourceful way. She had a sound understanding of the technical aspects of her role.”  European HR Director, Merck Millipore

“Kitty played a key role in the rapid growth of the department, by coordinating contracts with contractor agencies, negotiating contractor rates and terms & conditions, providing onboarding services to new staff and by setting up and maintaining manpower information. Kitty is very customer focussed and has a good working relationship with the business managers.” Business Manager Shell

“Kitty is an excellent all round HR professional with in depth knowledge of employment law. She is skilled in enterprise organisational structure, people management and recruitment. Kitty is structured, calm and easy to work with. She has a practical approach to issue resolution. She is an essential member of the management team and is well respected. She would be an asset to any team.” CFO Sotheby’s

“Kitty is the most skilled HR professional I have had the pleasure to work with. She is an intelligent, result oriented HR Manager with high integrity and strong work ethic. Kitty partnered with colleagues at every level of the company to guide them effectively through performance management, employee relations, change management, recruiting etc. Her broad experience makes Kitty a unique asset to every (international) team. On top of that, she has a great sense of humour and is fun to work with!” HR Assistant/Recruiter Sotheby’s

360 degree feedback

Kitty is an excellent sounding board for a range of issues at all levels of an organisation. She brings sensitivity and practical solution. She is not afraid of conflict and is adept at managing difficult situations between others. She is very trustworthy and people feel confident discussing confidential matters with her. She can see things from multiple angles.

She is well researched and challenges expert external advisors as necessary -often exposing gaps in their work-. She has an investigative nature.

I worked with Kitty for a limited period of time but got to know her quickly as an open and honest person, with a hands-on approach towards her work, with an aim for quality and efficiency. The work situation at that time was certainly not optimal, but Kitty showed a healthy determination to try and improve the climate. Kitty has a positive outlook on life in general and wants to improve herself constantly through experience and education. This alone is a strength that will make a positive contribution to a diversity of working or social situations.

Kitty’s was such a great colleague to work with. She has demonstrated to deal with the most complicated hr issues in the most professional and human way. She’s not afraid to challenge ideas and often comes with very good (and better) solutions. Colleagues liked to work with her because she showed that she was very understanding with their situations and also helped to look forward.

STRENGTHSCOPE

“We zagen onze leidinggevenden terugkomen met nieuwe inzichten, een grotere zelfkennis en een diepere verbondenheid met anderen”.

“Dit heeft mij zoveel meer inzicht gegeven dan alle andere psychometrische onderzoeken die ik in mijn carrière heb doorlopen.”

“Although I am very familiar with my strengths, I had not previously considered them in terms of those that really drive and inspire me. I discovered a new and very important perspective on which of my strengths I need to use to maximise my energy and motivation.”

“Very positive, very well received indeed – I have used as part of a confidence building away day for staff to reflect upon how they can use their strengths to overcome some of their development areas and how they can use them to fulfil the forthcoming business objectives within their organisation”

“I found the Strengthscope Feedback process to be hugely beneficial and by far the best process I have seen for identififyiing my strengths and coaching me on how to get maximum benefit from them” Director, large retail organization

“The combination of coaching focused on building strengths has produced the most significant improvements that I have seen from a candidate on a management development programme”.  Director of Individual Sales, RAC.
“At Aviva, our approach to talent management is all inclusive. We believe that each and every one of our employees has talent and that development plans should be tailored to individual needs. Strengthscope is proving to be an extremely effective way of enabling our future leaders to understand where their skills really lie and how to capitalise upon them”. Aviva’s Director of Group Management Development

“It is an excellent developmental tool – it starts with the positives of ‘now’ and can then be used to focus on future development, using present strengths to help this development. It also allowed employees to look outside their present role and consider future roles in relation to their strength profile”
Learning and Development Manager, Fisher Clinical Services

Merck pharma, Sony, Shell, BP Amoco, Sotheby´s, Abena, Miele, KLM, Dyade Academy, InHealth, Evant, Thermaflex, ABN AMRO MeesPierson

Strengthscope


Haal meer uit potentieel. Voor professionals, leidinggevenden, organisaties.

Coaching, workshops, strengths-based assessments & development.